Cashmere

Ægte cashmereCashmere er en uld som kommer fra Capra Hircus geden som bl.a. lever i Himalaya bjergene. Gederne lever tusindvis af meter over havets overflade ved temperaturer som falder til minus 40 grader om vinteren. I takt med at det bliver koldere begynder cahsmeregedernes underuld at vokse. Når vinteren er omme fælder gederne cahsmereulden som derefter samles sammen.

Cashmereuld har i århundreder været værdsat for sin varme, lethed og ikke mindst blødhed. Derfor kan cashmereuld med rette betegnes for den mest luksuriøse uld i verden.

Uldfibrenes konge

Cashmere er utvivlsomt uldfibrenes konge. Af alle uldfibre er netop denne fiber den mest eksklusive af dem alle. Oprindeligt var cashmere forbeholdt konger og kejsere, men i dag er det heldigvis blevet tilgængeligt for alle os andre. Når du holder et stykke tøj fremstillet af cashmere i hænderne er du aldrig i tvivl. Det er blødere end noget andet og uimodståeligt lækkert at føle på.

Der er fem faser i cashmere produktionen

  • Indsamling
  • Sortering
  • Afhåring
  • Spinding
  • Vævning eller strikning

Indsamling – Når gederne fælder i løbet af foråret, indsamles cashmerefibrene enten ved at kæmme eller klippe dyret. Den fineste cashmerekvalitet opnås ved at kæmme dyrene.

Sortering – Efter indsamlingen af cashmerefibrene håndsorteres hårene således at de grove hår frasorteres. Efter sorteringen renses fibrene for skidt og urenheder.

Afhåring– Efter sorteringen afhåres fibrene. Dvs. at vegetabilsk materiale og det ydre hår fjernes. Efter afhåring er cashmerefibrene klar til at blive spundet til garn, som herefter kan væves eller strikkes.